5.2 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 21, 2024

FOTO/VIDEO: Record! Profesorul Ioan Bâca a ajuns pe cel mai înalt vârf de munte din Iran! „Probleme cu oxigenul…!”

După ce anul trecut, în august, devenea primul alpinist bistrițean care reuşea performanţa de a escalada cele mai înalte vârfuri din Europa (vârful Elbrus de 5.642 m din Munții Caucaz și vârful Mont Blanc, 4.810 m, din Munții Alpi) la interval de doar două săptămâni – profesorul universitar Ioan Bâca ne uimește cu un nou record:

„Tocmai m-am întors din Iran, unde am urcat pe vârful Damavand (5.610 m), cel mai înalt vulcan din Asia și cel mai mare munte din Iran…”, a transmis profesorul universitar Ioan Bâca pentru Bistrițeanul.ro.

Vârful Damavand este situat la 70 km nord-est de orașul Teheran, în grupa centrală a Munților Elburz, care sunt localizați în partea nordică a Iranului, de la granița cu Azerbaidjanul până în regiunea Khoroshan și granița cu Turkmenistanul și Afganistanul, ca o barieră între Marea Caspică și Platourile Iraniene centrale, făcând legătura între Munții Armeniei (Ararat, 5137 m) și Munții Hindu Kush (Tirich Mir, 7708 m). Altitudinile maxime se regăsesc în vârfurile Damavand (5610 m), Sabalan (4811 m) și Alam Kooh (4805 m).

Masivul Damavand este un vulcan în straturi adormit acum 7300 de ani, alcătuit din două compartimente: platourile înconjurătoare, desfășurate între 2.600-3.400 m și conul propriu-zis, cu aspect simetric, clădit de la 3.400 m în sus. La partea superioară, edificiul vulcanic prezintă un crater prăbușit, cu diametrul de 200 m, în care repauzează un mic ghețar. Masivul vulcanic este format din curgeri de lave (trahit, andezit, bazalt) și piroclastite (cenușă, pietriș, blocuri, zgură) –  a mai explicat Ioan Bâca pentru cititorii Bistrițeanul.ro, adăugând că modelarea subaeriană a disecat structura clădită prin erupții, astfel  rezultând un relief reprezentat prin văi adânci (barrancos) despărțite de interfluvii radiar-divergente (planeze).

Muntele Damavand este cel al 12–lea cel mai proeminent vârf din lume și al doilea cel mai proeminent în Asia, după muntele Everest. Este cel mai înalt vârf din Iran, este cel mai înalt vulcan din Asia, al cincilea cel mai înalt vulcan din Circuitul 7 Volcanoes și al treilea cel mai înalt vulcan din emisfera nordică, după Elbrus (5.642 m) din Rusia, cel mai înalt vulcan al continentului European, și Pico de Orizaba (5.636 m), cel mai înalt vulcan de pe continental nord-american. Momentul cuceririi sale de către alpinistul bistrițean a fost documentat, de altfel, prin intermediul unor imagini emoționante:

[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fioan.baca%2Fvideos%2F1988551847843269%2F&show_text=0&width=560″ /]

Damavandul este și un munte legendar, reprezentând căminul primei ființe umane Keyumars, locul de naștere al primului șah legendar Manuchehr, locul unde a fost înlănțuit dragonul cu trei capete Aži Dahāka, până la sfârșitul lumii și locul de unde a tras arcașul Arash o săgeată pentru a stabili granițele dintre Iran și Turan.

Expediția și-a propus cercetarea fenomenelor vulcanice (geneza vulcanului, evoluția edificiului său, relieful vulcanic, emanațiile de gaze sulfuroase actuale), efectuarea unor observații asupra climatului și vegetației, comportamentului organismului uman la altitudini mari, activităților tradiționale și turistice din zonă, și performanța sportivă, respectiv ascensiunea pe vârf.

Traseul expediției a fost fixat pe fața sudică a muntelui, cu două tabere de bază, Goosfand Sara (3000 m) și Bargah Sevom (4200 m), iar activitățile de cercetare s-au împletit timp de mai multe zile cu cele de aclimatizare, deoarece la aceste altitudini presiunea este foarte scăzută (540-600 mb), iar cantitatea de oxigen este redusă (50-60% față de nivelul mării), fapt care afectează simțitor organismul uman.

Deplasarea pe traseu s-a făcut pe teren marcat de stâncării decupate din pânze de lavă andezitică, trahitică și bazaltică, precum și pe suprafețe cu zgură vulcanică, material foarte mobil.

Marți, 17 iulie 2018, în jurul orei 11, după o ascensiune de 6 ore, am reușit să atingem cota maximă a vârfului, 5.610 m, situată pe rama de sud a craterului, în condiții meteo excelente, dar cu emanații de sulf dintr-un conduct aflat în partea de sud-est a craterului…”, a povestit profesorul universitar Ioan Bâca pentru Bistrițeanul.ro.

Alpinistul bistrițean nu a uitat de locurile sale de origine: în momentul în care a ajuns în vârf – el a expus simbolic însemnele orașului Bistrița și drapelul României, în cadrul Proiectului România 100. „Pe tot parcursul expediției am resimțit ospitalitatea localnicilor iranieni, care ne-au întrebat umiți de unde suntem și ne-au urat, de fiecare dată, Bine ați venit în țara noastră! (Welcome to Iran, Welcame to my country!), fapt care ne-a stimulat enorm în demersul nostru.”, a mai povestit Ioan Bâca, fără să uite să mulțumească celor care i-au sprijinit incredibila inițiativă.

La reușita acestei expediții și-au adus contribuția Codrin Someșan (Techno Energy Bistrița), Dan Macarie (West Car Bistrița), Adrian Mircea Dura (Ady Dura Prodcom Bistrița), Alin Ciprian Morar (MAC GSM Bistrița), Claudiu Ionaș (Rodna) și senatorul Nelu Simionca din Bistrița. Alături de profesorul Ioan Bâca, la expediția din Iran au participat și alpiniștii Ovidiu Popescu – maestru al sportului și leader montan (București), Bogdan Musteață (Iași) și Adrian Tânjală (Miercurea Ciuc).

Despre aventurile și expedițiile profesorului Ioan Bâca

puteți să recitiți detalii interesante accesând linkurile de mai jos:

FOTO/VIDEO: Majestatea Sa, Muntele blestemat, Muntele Alb, a fost cucerit de bistrițeni

Profesorul de geografie Ioan Bâcă a cucerit cel mai înalt vârf din Europa

FOTO: A escaladat munţii, de dragul celor care au de luptat cu „boala cu o mie de feţe”

VIDEO: Dracula – mai blând, mai valah, mai de-al nostru…

DE CITIT: Cum a apărut la Bistriţa cel mai cunoscut personaj din lume. De ce merită să-l exploatăm până la sânge pe Dracula…

FOTO/VIDEO: Ies la iveală detalii uimitoare despre comoara îngropată sub Vârful Frumuşeaua, în Pasul Tihuţa

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...